Na mijn eerste werkdag in de vrouwenbeweging kwam ik thuis en vertelde mijn dochter van vier me dat ze op school over ridders en prinsessen had geleerd. ‘Wat heb je dan geleerd,’ vroeg ik. Zij: ‘dat ridders prinsessen redden.’ Ik heb haar verteld dat prinsessen geen ridders nodig hebben om hen te redden, en dat ook meisjes ridders kunnen zijn en ook jongens prinsessen. ‘Dat weet jij niet mama, want je zit niet in mijn klas.’ Dat was twee dagen vóór Internationale Vrouwendag en pal in Jeugdboekenmaand met als thema M/V/X. Op hetzelfde moment ging dit filmpje viraal.
Ik lees enthousiast voor over brandweermannen en -vrouwen en over piloten, en als ik vervolgens vraag wat zij later wil worden, zegt ze overtuigd: ‘prinses’. Voor mij geen probleem. Dat groeit er wel uit. Maar erger vind ik het om te horen dat in haar klas álle meisjes prinsessen zijn en álle jongens ridders, want zo is dat nu eenmaal, mama. Het breekt mijn feministisch hart om te moeten horen dat meisjes van vier al denken dat ze alleen prinses kunnen worden later, omdat er geen andere rolmodellen zijn voor kleine meisjes.
Op Vrouwendag moest ik gaan voorlezen in dat klasje vierjarigen. Nu had ik hoegenaamd geen goesting om rolbevestigende boekjes voor te lezen. Dus ben ik dinsdagavond nog in allerijl naar de bib gefietst om enkele boekjes te gaan halen die me werden aangeraden na een wanhopige oproep op Facebook alsook door Femma en Jeugdboekenmaand.
En zo was mijn eigen kleine actie voor Vrouwendag: vierjarigen vertellen over bange ridders, over prinsessen die met prinsessen trouwen en over honden die ondanks alle vooroordelen uitstekende balletdanseressen kunnen zijn.
Dit zijn onze toppers van deze jeugdboekenmaand:
Over een prinses die niet met een prins wil trouwen, maar met een prinses.
Over een hond die denkt dat hij een balletdanseres is.
Over Assepoester maar dan anders. Van dezelfde auteur lazen we ook Prinses Wijsneus, over een prinses die onder geen beding wil trouwen met een prins.
Naar dit boekje ben ik erg benieuwd, maar ik heb het helaas nog niet te pakken gekregen
En ik kan vooral niet wachten tot ze groot genoeg zijn om kennis te maken met mijn absolute heldin van mijn jeugd.
zo’n een-vrouws-actie kan m.i. héél belangrijke gevolgen hebben; mijn respect!
Otje!
Van Annie M. G. SChmidt!
oh, echt… ik denk dat mijn dochter die aan het lezen is uit de klasbib… vanavond toch eens piepen!
Wat goed dat je op zoek bent gegaan naar andere boeken! Genderrollen en -stereotypen sluipen er zo subtiel in, en dat vanaf jonge leeftijd. Inderdaad, waarom zou een prinses geen prins kunnen redden? Zelf vind ik de boeken van Roald Dahl ook echte pareltjes. Leuk om ‘Matilda’ in de lijst te zien staan!
Pingback: Hoe voed je je zoon op tot feminist? | Liesje deelt…
Die ga ik ook ens opsnorren in de bib! Proficiat met je nieuwe job!