Uitgelezen in 2015

Ik loop al enkele jaren met het idee om jaarlijks iets te schrijven over de boeken die ik dat jaar gelezen heb. Ik doe het telkens niet, omdat ik nooit goed weet wat ik erover moet vertellen. En omdat ik elk jaar diep beschaamd ben, omdat ik máár 14, 18 of 20 boeken heb uitgelezen. Dat voor iemand die zich als kind meest met Matilda identificeerde.

Balans van het leesjaar 2015

Ook dit jaar weer heb ik veel te weinig gelezen. Maar (daar is het jaarlijkse gemaar weer) ik had ook nogal veel aan mijn hoofd. Gelukkig had ik een baby ingecalculeerd. Daarom had ik mezelf (opnieuw) een zeer haalbare challenge opgelegd. Die challenge heb ik zopas gehaald. Misschien lees ik nog wel één of twee boeken dit jaar, maar ik maak toch al een balans op van mijn leesjaar.

Deze boeken heb ik dit jaar achter de kiezen.

goodreads 2015

Het goede nieuws: ik heb geen enkel slecht boek gelezen dit jaar. (Ik had er ook geen geduld voor gehad en zou het niet hebben uitgelezen.)

Het slechte nieuws: ik heb maar één écht goed boek gelezen dit jaar. Maar één boek waar ik kapot van was. Maar één boek dat mijn adem afsneed. Maar één boek dat me gedesoriënteerd achterliet toen ik het dichtklapte. Die pluim mag Julian Barnes op zijn hoed steken. Ik las The sense of an Ending bij een koffie in bar Maurice en toen ik het dichtsloeg en opkeek, wist ik even niet meer hoe ik daar gekomen was.

Drie uitdagingen

Ik had me bij het begin van dit jaar de volgende uitdagingen gesteld:

1. minstens de helft vrouwen lezen.
Dat is ternauwernood gelukt, maar hoewel ik er moeite voor doe, blijkt het niet evident te zijn. Onze literatuurgeschiedenis wordt gedomineerd door mannen. Literaire bijlagen van kranten bijgevolg ook.

2. meer écht goede boeken lezen.
Dat is helaas voor het derde jaar op rij mislukt. Het nadeel aan (op de laatste jaren na dan) veel te lezen is dat het steeds moeilijker wordt om romans te vinden die echt indruk maken. Of je moet alleen nog klassiekers lezen, maar dat is lastig in combinatie met uitdaging 1.

3. minstens één derde non-fictie lezen.
Omdat het steeds moeilijker wordt om indruk op mij te maken met verhalen, ben ik dit jaar gestart met nu en dan non-fictie te lezen. Dat bevalt me best en wil ik vaker doen.

2016 wordt een beter leesjaar

Om te beginnen ga ik mezelf voor 2016 minstens 30 boeken opleggen. Omdat ik merk dat een beetje uitdaging wel werkt, én omdat de lijst to-read inmiddels zo verschrikkelijk lang is dat ik dringend een tandje moet bijsteken, wil ik voor mijn zestigste alle boeken ter wereld gelezen hebben

Opnieuw stel ik mezelf tot doel om minstens de helft vrouwen te lezen.

Maar de allerbelangrijkste voor 2016: ik wil minstens 5 steengoede boeken lezen. 5 boeken die mijn adem afsnijden. 5 boeken die me desoriënteren. Dat moet toch lukken?

Al lijkt dat gemakkelijker dan het is. Wanneer ik mijn boeken van 2013 en 2014 naast elkaar leg, kom ik immers ook maar aan een handvol goede boeken.

Dit zijn de boeken van 2013.

goodreads 2013

Het jaar dat ik mijn eerste kind kreeg. Lezen was geen prioriteit.

In 2013 verdienden alleen De Buddenbrooks van Thomas Mann en De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon de volle vijf sterren.

Dit zijn de boeken van 2014.

goodreads 2014

Het jaar dat ik Karl Ove Knausgard ontdekte. Oneerlijke concurrentie voor alle andere boeken. Al heb ik toen toch ook verschrikkelijk hard genoten van Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie en van Wij en ik van Saskia De Coster.

Ik weet wat me te doen staat in 2016. Meer boeken lezen waar ik ondersteboven van ben! Die bij voorkeur ook nog eens door een vrouw geschreven werden. Van een uitdaging gesproken! Wil je boeken lezen die veelvuldig bewezen hebben dat ze steengoed zijn, kom je immers al snel bij oude, blanke, dode mannen terecht. Tips voor steengoede boeken van vrouwelijke auteurs zijn welkom. En andere tips ook.

Wat waren jouw beste boeken van de afgelopen jaren? Welk boek heeft van jou een andere mens gemaakt? Welk boek moet ik beslist nog gelezen hebben? En zijn wij al vriendjes op Goodreads?

25 gedachten over “Uitgelezen in 2015

  1. Pianoliedvandemaand

    20 boeken, da’s gewoon keigoed! Chapeau 🙂 Ik heb net ook de kaap van 20 overschreden, ik vind dit al een hele prestatie van mezelf, terwijl ik toch veel vrije tijd heb. Maar ik ben een trage lezer. En ja, het is moeilijk om een écht goed boek te vinden (bij mij was het dit jaar Woesten), maar da’s natuurlijk heel persoonlijk…

    Reageren
    1. Sofie Bericht auteur

      Woesten staat hier ook nog te wachten om gelezen te worden. Ik was er in begonnen, maar het klikte niet meteen. Misschien probeer ik het toch nog eens opnieuw. Iedereen is er zo lovend over.

      Reageren
    2. Sofie Bericht auteur

      Ik ben een snelle lezer. Daarom dat ik het jammer vind dat ik mijn tijd niet beter besteed.

      Woesten heb ik hier liggen. Ik ben er al eens in begonnen, maar het klikte niet meteen. Ik ga het binnenkort misschien toch nog eens opnieuw proberen.

      Reageren
    1. Sofie Bericht auteur

      Bijna alle boeken die ik las dit jaar waren vier of drie sterren waard, dus ik kan eigenlijk niet klagen. Maar toch …

      Reageren
  2. Kathleen

    Goed idee, Sofie! Zo´n challenge helpt om het vuur erin te houden.
    Ik heb mezelf voorgenomen 100 boeken te lezen voor ik 40 word, en ik merk dat het bijhouden van de stand op internet (https://honderdboeken.wordpress.com/ ) me extra motivatie geeft.

    Wat non-fictie betreft, raad ik mensen altijd aan “Het knuffelinstinct” van Shelley Taylor te lezen, en ook “Een Tijd voor Empathie” van Frans de Waal vond ik een geweldige eye-opener.

    “Woesten” heb ik vorig jaar gelezen. Vond ik niet echt zo bijzonder, om eerlijk te zijn. Ik zou je in de plaats “Dertig dagen” van Annelies Verbeke aanraden. Dan heb je er meteen een vrouw bij 🙂

    Veel leesplezier!

    Reageren
    1. Sofie Bericht auteur

      Is “Dertig dagen” zo goed? Ik kom het de laatste tijd overal tegen. Lang geleden dat ik iets van las.

      Zo leuk, die honderd boeken!

      Reageren
  3. Deborah

    Wauw! Ik vind het een hele lijst!
    Ik lees graag wanneer ik daar zin in heb. Ben meestal niet van wegleggen van een boek wanneer ik er niet doorheen kom. Maar de afgelopen maand heb ik er zowaar twee weg gedaan. Saai, en niets zeggend.
    Het boek dat indruk op mij heeft gemaakt was: Parnassia van Josha Zwaan.

    Reageren
    1. Sofie Bericht auteur

      Vroeger deed ik dat ook niet, boeken wegleggen. Maar toen maakte ik me de bedenking dat er in de plaats nog zo veel echt goede boeken lagen te wachten en dat het geen zin had om mijn tijd verder te verspillen met een boek dat me niet lag. Nu zit ik er niets meer mee in om gewoon te stoppen met lezen. Misschien mis ik daardoor wel eens iets wat wel goed is, maar ik zal het toch nooit weten.

      Reageren
  4. fieke

    Oh, wat hou ik van boekenposts! Dit jaar heb ik meegedaan met de Verbeelding Book Challenge, en dat was een behoorlijke uitdaging. Ondertussen heb ik ook een immense leeslijst aangelegd, en weet ik niet meer wat eerst te lezen. Vaak pik ik tips op op andere (lees)blogs, en dat zijn meestal de beste boeken.
    Boeken die mij dit jaar van mijn sokken geblazen hebben: Woesten (net uit, via de app ‘Verborgen parels’), Vele hemels boven de zevende en De Boekendief. Er zijn er nog, maar ik schrijf nog een blogpost met ‘mijn’ beste boeken van 2015. In 2016 wil ik zeker een boek van Lara Taveirne lezen, ik ben benieuwd geworden…

    Reageren
    1. Sofie Bericht auteur

      Is er volgend jaar weer een Verbeelding Book Challenge? Maar die is redelijk hoog gegrepen zeker?

      De boekendief, daar was ik ook echt niet goed van. Eén van mijn lievelingsboeken. Van Lara Taveirne vond ik vooral haar eerste heel goed.

      Ik ben benieuwd naar je blogpost over je boeken.

      Reageren
      1. fieke

        Geen idee of er een nieuwe editie komt. Ergens hoop ik een beetje van wel, het zorgt ervoor dat je boeken leest die je anders niet zo snel uit de rekken zou kiezen…

        Reageren
  5. Sam

    Ik lees op t moment echt weinig en ben in vijf boeken tegelijk bezig. Als ik weer wat rust heb wil ik heel graag Donna Tart – Kleine vriend uitlezen. Hoewel ik niet vande romans ben, vond ik deze wel goed geschreven.

    Wel gaaf dat je t zo bij houdt, goede tip!

    Reageren
  6. 'm(i)e'

    Ik heb net het boek ‘ tender bar ‘ van Moehringer gelezen en ik ga niet zeggen dat het mijn leven heeft veranderd, maar ik vond het wel een heel goed boek.
    Omdat ik graag een boek meesleur lees ik wel eens dwarsliggers en het is altijd wat zoeken welke titels ik dan weer kies. Nu heb ik ondertussen met veel plezier 4 boeken met Frieda Klein van Nicci French gelezen in dat formaat.
    Vrouwen die ik zeer graag lees zijn margaret atwood, Marilyn French, Joanne Harris , amelie nothomb, Anne Rice en van Doris Lessing heb ik ook eens een boek gelezen dat me erg beviel.
    Veel leesplezier nog !

    Reageren
  7. sop.hie.s

    Ik lees ontzettend graag, al sinds ik heel klein ben (en ik prijs me gelukkig dat mijn dochtertje er op haar 17 maanden ook al helemaal aan verslingerd is). Maar ik doe het de laatste jaren heel weinig. Dit jaar was een topjaar met 3 boeken, beschamend weinig, ik weet het… Het probleem zit hem hier: ik las ze in een tijdspanne van 1.5 weken. Eens ik begin te lezen, kan ik niet meer stoppen (die 3 boeken waren een trilogie, ramp o ramp) en dat heeft ook zijn impact op het huishouden. Ik krijg er elke keer terechte commentaar op en dus doe ik het gewoon niet vaak meer. Daarbovenop nog een “nieuwe” hobby (naaien) die ook tijd vraagt (die er eigenlijk al niet is) en het komt er dus niet meer van. Iemand tips om me te leren lezen in “stapjes”?

    Reageren
    1. Sofie Bericht auteur

      Hier moet ik wel een beetje mee lachen, sop.hie.s. Dus je leest niet meer omdat je het te graag doet? Ocharme. Ik heb helaas geen tips voor je hoe je dat beter kan doseren. Maar euh, dat huishouden, dat blijft komen hoor. Als je dat nu en dan laat liggen om toch wat te lezen, gaat daar niemand van dood. A clean house is a sign of a wasted life 😉

      Reageren
      1. sop.hie.s

        Ik kan je eigenlijk niet anders dan gelijk geven (zeker over dat huishouden) 🙂
        Misschien dat ik me toch ook een soort challenge moet opleggen, dan lukt het me misschien wel. Een profiel op goodreads aanmaken is de eerste stap zeker?
        En doseren, tja, oefening baart kunst… misschien door terug wat meer te lezen, lukt het me beter om regelmatiger een boek aan de kant te leggen.
        Ik hou je op de hoogte 😉

        Reageren
  8. Saar

    Dag Sofie

    Nog wat leestips – geschreven door vrouwen!
    – De Interessanten – Meg Wolitzer (coming of age-achtig boek dat je ook wel aan het denken zet. Ik heb er in de vakantie erg van genoten)
    – De Huisgenoten – Sarah Waters (ik vond het erg goed)
    – De schuldige – Lisa Ballantyne (leest heel vlot)
    – Just Kids – Patti Smith (dit boek las ik een jaar geleden en ik denk er nog elke week wel eens aan. Voor mij is dat doorgaans een teken dat het een goed boek is :). ’t Is het mooiste om het in het Engels te lezen, maar ik heb gehoord dat de Nederlandse vertaling ook wel goed is. Het vervolg ‘M-train’ ligt hier klaar op de kast!)

    Ik heb er nog, maar ik ben zo’n trien die dat in een boekje opschrijft met een pen en als ik dat boekje niet bij me heb dan weet ik het niet vanbuiten. Mocht je nog tips willen, dan geef je maar een seintje!

    Liefs

    Reageren
  9. Lieve

    Ik las dit jaar behoorlijk veel boeken, en deze sprongen erboven uit:

    Jon Bauer: Hoeveel regen
    Gabrielle Zevin: De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar.
    Terry Hayes: Ik ben Pelgrim
    Jan Vantoortelboom: Meester Mitrailette

    Reageren
  10. M

    Dag Sofie

    Het laatste echt goede boek dat ik las was ‘East of Eden’ (John Steinbeck).

    Maar, om wat tegengewicht te bieden aan die dode blanke man ;), hier wat vrouwelijke schrijfsters die ik graag of heel graag gelezen heb:
    – Alison Smith (Noem alle dieren)
    – Nicola Keegan (Swimming – vooral het begin vond ik erg goed)
    – Emma Donoghue (Room, Geroerd)
    – Marina Lewycka (Two caravans)
    – Banana Yoshimoto (Kitchen)
    – Ann-Marie McDonald (Fall on your knees, De kraaien zullen het zeggen)
    – Barbara Trapido (The travelling horn player)

    En als er toch nog wat mannen bij mogen: We the animals (Justin Torres), De vliegenval (Fredrik Sjoberg).

    Non-fictie (min of meer 50-50):
    – De groote oorlog (Sophie De Schaepdrijver)
    – Eats, shoots, and leaves (Lynne Truss)
    – Taal is zeg maar echt mijn ding (Paulien Cornelisse)
    – Under ground, how creatures of mud and dirt shape our world (Yvonne Baskin)
    – Nurture shock. New thinking about children (Po Bronson, Ashley Merryman)
    – Zwaarden, paarden en ziektekiemen (Jared Diamond)
    – Storyteller. The life of Roald Dahl (Donald Sturrock)
    – Eating animals (Jonathan Safran Foer)
    – Far from the tree (Andrew Solomon)

    Reageren
    1. Sofie Bericht auteur

      Wauw, wat een indrukwekkende lijst tips. Ik ben er wel even zoet mee om die allemaal op te zoeken en te kiezen welke ik wil lezen. Héél veel namen die ik niet ken ook. Bedankt voor de tips!

      Reageren
  11. Kleine Atlas

    Het trio dat ik las toen ik pas moeder geworden was en heel veel behoefte had aan vrouwen:

    Sarah Blaffer Hrdy (non-fictie)
    heel interessant, leest ook heel vlot. gaat vooral in tegen het cliché dat een vrouw verloren is zodra ze kinderen heeft want alleen nog maar altruïstisch is.

    Simone de Beauvoir, De tweede sekse (non-fictie)
    een heel specifieke stijl, verwacht je vooral niet aan aanmoediging voor moeders (en ook niet voor vrouwen in het algemeen, ze klopt gewoon niemand op de schouders), maar wel heel interessant én het leest verrassend vlot. Een boek waar je door kunt bladeren en toch nog kan volgen. Er is ook veel studie naar literatuur, fictie bedoel ik, veel van haar punten toont ze aan met citaten.

    De mythe van het moederschap, van Aminatta Forna, die eigenlijk fictie schrijft. Ik was hier erg van onder de indruk, maar in officiële overzichten van haar werk wordt het nogal stiefmoederlijk behandeld.
    Nu, sowieso is de recente (aandacht voor de) golf van Afrikaanse vrouwelijke auteurs heel uitgebreid. Alleen al daar zou je een jaar mee toe kunnen komen.

    Dan fictie.
    Het eerste boek dat ik na mijn bevalling las, was Ms Dalloway.
    Een paar maanden daarna las ik iets van Rachel Cusk, een soort memoire. Als ik me goed herinner, maakte dat veel indruk. Er was toen ook een tegenhanger, die bekender is, maar die ik totaal vergeten ben van naam.

    Reageren
  12. Pingback: Uitgelezen in 2016 | Perfect Day for a Picnic

Geef een reactie