discriminatie discrimi toeti foeli koeti moeti, ‘k weet niet wat het is*

Van alle dingen waarmee deze nieuwe regering lijnrecht ingaat tegen alles wat ik belangrijk vind in het leven, vind ik dit het ergste: dat er zo lacherig wordt gedaan over discriminatie. Alsof er geen enkel probleem meer is. The american dream: als je maar hard genoeg werkt, kom je er wel, en dan doet je huidskleur, geaardheid of moedertaal er niet toe. Ze geloven het echt. Zoveel kortzichtigheid in één regering: dat jaagt me schrik aan.

In de mail waarin het stukske staatssecretaris voor asiel en migratie schrijft over ‘kutmarokkaantjes’ zegt hij verder ook dat holebi’s niet te veel moeten zagen, want ze hebben toch alles al verworven. In de raad van bestuur van het interfederaal gelijkekansencentrum mag iemand zetelen die discrimineren een mensenrecht vindt. Liesbeth Homans (Vlaams minister van gelijke kansen nota bene) laat geen kans onbenut om racisme te minimaliseren.

En Syriëstrijders met dubbele nationaliteit kunnen teruggestuurd worden naar een land waar ze misschien alleen nog maar met vakantie zijn geweest, volgens Gwendolyn Rutten. Ze zegt dat volwassenen de keuze hebben om afstand te doen van hun dubbele nationaliteit. Ten eerste: volgens mij is dat niet waar. Ik denk niet dat – ik geef maar een willekeurig voorbeeld – een Iraniër van de tweede generatie de vrije keuze heeft om zijn Iraanse nationaliteit af te stoten. Ten tweede: waarom moet een ander land opdraaien voor de jongeren die het Belgische onderwijs en de Belgische maatschappij blijkbaar niet heeft kunnen redden?

Ik weet niet of racisme een natuurlijke reflex des mensen is of aangeleerd gedrag. Daarvoor zit het te verankerd in onze maatschappij. Maar het doet er niet toe. Elk individu heeft de keuze en de verplichting om ertegenin te gaan. Hoe kan je nu verwachten dat individuen die verantwoordelijkheid gaan nemen als onze regeringsleden totaal respectloos met kansengroepen omgaan?

(* vrij naar Raymond van het Groenewoud)

Een gedachte over “discriminatie discrimi toeti foeli koeti moeti, ‘k weet niet wat het is*

Geef een reactie