Kind & Gezin of Schuld & Boete?

De nieuwsbrief van K&G heeft niet graag werkende moeders, dat is wel duidelijk. Nu schrijven ze weer het volgende:

“Rustig aan!

Sommige hoogzwangere vrouwen stellen hun moederschapsrust zo lang mogelijk uit. Zij hopen na de geboorte extra lang bij hun baby te kunnen blijven. Denk jij er ook zo over, bedenk dan dat voldoende rust vóór je bevalling ook nodig is. Het maakt je niet alleen lichamelijk fitter met het zicht op de bevalling en de vermoeiende periode na de geboorte, maar biedt ook ruimte om je (in gedachten) voor te bereiden op de bevalling. Er staat jou en je partner binnenkort immers een heel nieuw leven te wachten. Bovendien vermindert voldoende rust vóór je bevalling de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht en bevordert het de ontwikkeling en gezondheid van je kindje na de geboorte.”

Ik waag me aan een voorspelling. Na de bevalling schrijven ze: “Sommige moeders hebben al enkele weken van hun moederschapsrust opgenomen voor de bevalling. Misschien moet jij binnenkort alweer aan de slag. Weet dat het belangrijk is om zo lang mogelijk thuis te blijven bij je kind. Idealiter geef je het borstvoeding tot het kind de volwassenheid bereikt. Indien mogelijk, zeg dan tegen je baas dat je niet meer terugkeert, omdat je nu moeder geworden bent. Who needs a job when she can be a mom?”

Ja, ik zou graag meer rusten nu, maar ik zou liefst ook zo lang mogelijk thuis zijn met mijn kind. Een driemaandertje is al zo klein en weerloos om weg te brengen naar die grote, boze crèche. En ik kan me ook niet inbeelden dat je het gebrek aan nachtrust in tijden van voeding kunt compenseren door zes weken op voorhand niet meer buiten te komen. Slaap kun je niet inhalen, slaap kun je niet opsparen.

Ik kan me dus niet inbeelden dat veel werkende moeders deze goede raad in acht nemen. Tenzij ze zich kunnen beroepen op borstvoedingsverlof. Maar met een werkgever die het woord ‘zwanger’ niet kan uitspreken zonder een vies gezicht te trekken en dus maar kiest voor verbloemingen als ‘je toestand’ of ‘op wereldreis gaan’, durf ik nog niet eens te vermelden dat zoiets bestaat.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er nu en dan ook wel eens toepasselijke dingen in de nieuwsbrief van K&G staan. Soms schrijven ze: “deze week heb je last van evenwichtsstoornissen” en dan ben je de dag ervoor inderdaad plat op je bek gegaan op straat.

 

 

 

Geef een reactie