#sometimesnotreading – Over chaotisch leesgedrag en Goodreads-statistieken

Eén van de dingen waar ik me soms druk in kan/kon maken, is dat ik bijlange niet zoveel boeken uitlees als andere moeders-van-twee/bloggers/hardwerkende mensen die ik ken van Goodreads dan wel van het echte leven. Ik heb dat, met enige moeite, losgelaten.

Ik lees overdag vaak zo’n 100 blz., waardoor ik ’s avonds gewoon niet altijd goesting heb om nog te lezen (tegelijk is het een beetje een nachtmerrie om vast te stellen dat mijn job ten koste van mijn hobby gaat, want de boeken die ik op het werk lees zijn not exactly het soort boeken dat ik in mijn vrije tijd zou lezen) en ik lees ook ontzettend vaak boeken niet uit, waardoor ze niet in mijn Goodreads-stats verschijnen. Een boek toch maar uitlezen puur en alleen om mijn Goodreads-stats te pimpen wil ik dan ook weer niet doen.

Let op, als ik een boek niet uitlees, zegt dat niets over de kwaliteit van dat boek. De verliefden van Javier Marias was eerder dit jaar goed op weg om tussen mijn favorieten aller tijden te verschijnen, maar niettemin ben ik (voorlopig) op 50 blz. van het einde gestrand (wat eigenlijk echt wel een belachelijke plek is om met om het even welk boek te stoppen). Hetzelfde geldt voor De opwindvogelkronieken van Murakami. Een meesterwerk. (Nog) niet uitgelezen. Ook in dat lijstje: De toverberg, Anna Karenina, De broers Karamazov, Reis naar het einde van de nacht. Je ziet, ik ken mijn klassiekers. Of toch zeker de eerste 300 pagina’s ervan.

Bij andere boeken gebeurt het dan wel eens dat ik er op één avond 150 blz. doorjaag om de volgende dag goesting te hebben in totaal iets anders. En bij non-fictie denk ik vaak na een half boek: ja, ik heb het nu wel begrepen, get on with it.

Ik ben dus een beetje een chaotische lezer en hoe geweldig ik het ook vind om mijn hele leesgeschiedenis op Goodreads te kunnen bewaren, ik heb vaak de indruk dat die app vooral gemaakt is voor mensen die netjes al hun boeken van het begin tot het einde lezen alvorens ze aan iets nieuws beginnen.

Niettemin ben ik – ondanks het socialmediapeerpressuresausje dat erover ligt – wel echt fan van Goodreads. Ik krijg voortdurend nieuwe tips van mensen met dezelfde smaak en kom vaak ook boeken op het spoor die anders totaal niet op mijn radar zouden zitten. Goodreads zorgt er steeds weer voor dat #sometimesnotreading niet omslaat in #notreadingformonthsandmonths, omdat er altijd wel weer een boek opduikt waar ik op dat moment van mijn leven zin in of nood aan heb.

En ik vind het ook heel fijn om in mijn eigen leesgeschiedenis terug te bladeren. Enkele jaren geleden vroeg een vriendin me bijvoorbeeld of ik niet heel erg aan mijn moeder moest denken toen ik Me before you las, en ik dacht, tiens, nee, totaal niet eigenlijk, hoe kan dat. Ik ben het dan gaan opzoeken, en blijkbaar las ik dat boek twee maand voor mijn moeder een beroerte kreeg en haar lichaam voor de helft en haar geest voor een zesde werden uitgeschakeld. Nooit had ik de link gelegd van Will Traynor naar mijn moeder. (Tot ik de film zag enkele jaren later, that is.).

Ik zou het wel handig vinden, gewoon om voor mezelf het overzicht te bewaren, mocht Goodreads een chaotische-lezer-modus hebben. Een plek waar ik kan bijhouden in welk boek ik begonnen ben en tot waar ik las, zonder dat het tot in de eeuwigheid in mijn ‘currently reading’ blijft staan. En zonder dat ik het in een aparte excel moet gaan bijhouden, want ook daarvoor ben ik – ken jezelf – véél te chaotisch. Ik heb een hele tijd geleden al eens een ‘Abandoned’ shelf aangemaakt voor boeken die ik aan de kant heb gelegd zonder de intentie om ze ooit opnieuw vast te nemen, maar ik vind het wat oneerbiedig om daar de toverbergen van deze wereld in onder te brengen. Ik heb me deze week dus ook een Partially Read Shelf aangemaakt. Misschien lukt het me zo om het overzicht te bewaren.

Nu vraag ik me af: zijn er nog rommelige lezers onder jullie? En hoe bewaren jullie het overzicht?

 

Zo ziet mijn Partially Read Shelf eruit, voorlopig vooral met boeken waarin ik de afgelopen maanden nog heb gelezen. Work in progress.

 

3 gedachten over “#sometimesnotreading – Over chaotisch leesgedrag en Goodreads-statistieken

 1. Nathalie

  Ik hou alle gelezen boeken bij in een schriftje. Met datum én volgnummer, voor de streber in mezelf. En ik lees ongeveer alles uit, om het toch maar in dat schriftje te mogen noteren. Boekentips hou ik bij in Wunderlist. Ik lees tijdens het jaar alleen ’s avonds in mijn bed, op reis ook overdag als het geen al te actieve reis is :-). Gemiddeld raak ik aan een boek of 35-40 per jaar. Toen mijn dochter jonger was was dat heel wat minder. Maar ik lees echt wel enkel puur voor het plezier. Soms ga ik zelfs wat vroeger in bed om langer te kunnen lezen. En ook als ik pas ’s avonds laat thuis kom ga ik altijd nog wat lezen, het mag 3 uur ’s nachts zijn, lezen is mijn ideale slaapmiddel. En een zalige hobby 🙂

  Reageren
 2. Evi

  Ik was al eens door je Goodreads gebladerd en heb zelfs nog een vraag voor je over één van de boeken die je wél hebt uitgelezen. Dat zal voor tijdens de middagpauze zijn… 🙂 Zelf ben ik geen chaotische lezer. Als ik aan een boek begin, ben ik wel ‘committed’ om het uit te lezen. Tenzij het echt te slecht is, dan stop ik met lezen. Het helpt mij wel als er een volgend boek ligt te wachten. Dat stimuleert me om verder te lezen. Want bij echt goede boeken heb ik de neiging te rekken om er langer in te kunnen zwelgen. Ik stel mezelf een bescheiden Goodreadsdoel van 12 boeken per jaar. Vorig jaar haalde ik dat, dit jaar wordt een nipte. Maar dat maakt eigenlijk ook geen ene moer uit..

  Reageren
 3. Ellen

  Ik heb eigenlijk nooit boeken liggen waar ik in gestopt ben maar nog in verder wil lezen (tenzij misschien een “kijk-boek” zoals een interieurboek). Ofwel vind ik een boek redelijk tot zeer goed en lees ik het uit, ofwel spreekt het me niet aan en dan stop ik gewoon, of dat nu na 5 of 100 pagina’s in. Dat ik weinig boeken koop en vooral leen in de bib, maakt het natuurlijk een stuk makkelijker (goedkoper) om gewoon over te gaan naar het volgende. Ik zit niet op Goodreads, het lijkt me zo vreemd dat iedereen elk boek kan zien dat ik lees, want ik vind dat (zeker bij non-fictie) toch erg persoonlijk. Of is dat niet zo dat anderen al je gelezen boeken kunnen zien? Anyway, mijn want-to-read lijstjes maak ik op mijn account op de site van de bib en mijn uitgelezen boeken hou ik sinds vorig jaar bij in een tabelletje in een simpel Word-document. Ik noteer de titel en auteur, fictie of non-fictie en sinds dit jaar geef ik ze een score op 5.

  Reageren

Geef een reactie