6 november

Ja, ik ben donderdag gaan betogen. Ik ben nochtans geen beroepsbetoger zoals pakweg mijn echtgenoot. Integendeel, dit was mijn eerste betoging. Maar deze keer ben ik te kwaad. Deze keer vond ik het ongelooflijk belangrijk dat er heel veel volk was om een sterk signaal te geven.

Ik kan zo uit het blote hoofd enkele redenen opsommen waar om ik het belangrijk vond om mijn stem te laten horen. Dit zijn er maar enkele van vele:

– Elektriciteit wordt 30 % duurder, maar we mogen er geen meer gebruiken tijdens de enige uren op een dag die we met ons gezin doorbrengen.
– Water wordt 20 % duurder, volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’.
– De zorgverzekering gaat van 25 euro naar 50 euro, maar we moeten zelf tegelijk meer betalen voor specialisten, zoals de gynaecoloog.
– Kinderopvang wordt duurder en minder toegankelijk. Door de hoge prijs en de moeilijkheid om een plaats te vinden in de betaalbare kinderopvang zal de rekening vooral voor vrouwen snel gemaakt zijn. Met desastreuze gevolgen voor hun carrière en hun pensioen …
– Het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs wordt duurder. En dat in een kennismaatschappij.
– Gelijke kansen zijn voor deze regering overroepen. Steun voor kansarmen in het onderwijs wordt geschrapt. Racisme is bon ton, mede met dank aan het stukske staatssecretaris. En voor vrouwen is er ook al geen aandacht in het regeerakkoord. Langer werken, afschaffen van tijdskrediet, duurdere kinderopvang zijn allemaal zaken waar vrouwen traditioneel de meeste gevolgen van dragen.
– Iedereen moet langer werken en liefst ook de hele tijd voltijds, want het tijdskrediet ligt onder vuur. Maar we zetten ook volop in op de vermaatschappelijking van de zorg, want in welzijn en zorg wordt ook gesnoeid dat het niet schoon meer is. Iedereen moet dus maar manieren vinden om tegelijk voltijds te werken en voltijds mantelzorger te zijn.
– De gezinnen moeten op alle vlakken in het leven tegelijk besparen, maar op hetzelfde moment kan iemand in dit land zijn bedrijf verkopen voor ettelijke miljarden euro’s zonder daar één euro belastingen voor te moeten betalen. Het mantra dat iedereen zijn steentje moet bijdragen geldt blijkbaar niet voor zij die al steenrijk zijn.
– In de sociale en culturele sector wordt er zoveel bespaard dat er op den duur niets meer van overblijft.

Samengevat: Alles wordt duurder én we moeten harder, langer en meer werken voor hetzelfde hongerloon. Lonen worden niet geïndexeerd. Bovendien blijven werkgevers ons rond de oren slaan met ‘de crisis’ als excuus om geen opslag te moeten geven. De regering beweert dat deze besparingen nodig zijn om jobs te creëren, maar als ik rond me kijk zie ik vooral mensen die hun job verliezen door die besparingen.

Ik geloof uit het diepste van mijn wezen dat er wél een alternatief is.

Daarom ben ik blij dat ik de keuze heb gemaakt om naar Brussel te trekken. Het deed deugd om me in een gezelschap van niet-beroepsbetogers te bevinden, volgeplakt met stickers van Hart Boven Hard. En het deed deugd om mijn vriendinnen uit de culturele sector tegen te komen, niet alleen omdat ik ze allemaal al te lang niet meer gezien had. Het deed deugd om zelfs mensen tegen te komen die ik daar totaal niet verwacht had.

Maar dan kom je thuis en zie je dat er ergens rellen zijn geweest. Terwijl je zelf de hele dag in Brussel bent geweest en dat de sfeer goed was, lijkt het op het nieuws alsof heel Brussel in brand stond en alle betogers geweldenaars en vandalen zijn. Ik ben een pacifist, dus ik ben kwaad op die heethoofden die het verkloten voor iedereen. Maar ik ben ook kwaad op de media die buitenproportioneel focussen op die paar relschoppers. Het lijkt wel alsof ze bang zijn om de regeringspartijen tegen de schenen te schoppen.

10 gedachten over “6 november

 1. Jippilluppu

  Ja, verdorie, ik ben van diezelfde mening gedaan! Ik was daar ook! Dus ik mag best spreken, anderen zouden beter zwijgen als ze toch alleen maar den tv willen geloven, fysiek aanwezig zijn is niet eens van tel blijkbaar! Ook mijn eerste betoging en ik blijf herhalen hier en op twitter dat dit geweld niet deel vormde van de betoging was buiten parcours en had ik niet bewust uitgekeken omdat mijn vriendin het sms’te dan wist ik niet eens dat er rellen waren!!! Verdorie media jullie zijn in mijn ogen een bende ‘gemaksjournalisten’ die beeldsensatie opzoeken, want ja het samenhorigheidsgevoel en de overweldigende en spontane mobilisatie van mensen uit alle leeftijden en sociale achtergrond dat valt moeilijker op beeld vast te leggen dan brand en geweld! Foei media, shame on you! En bovenop de ergernis voor het regeerakkoord, heb ik er een ergernis voor die zatlappen die hun woede niet weten te kanaliseren! Maar het was een ervaring en als de regering niets tegemoet komt dan doe ik zeker en vast mee aan komende acties.

  Reageren
 2. Fatima

  Voor mij was het ook de eerste keer, dat gaf een goed gevoel zoveel volk op straat te zien! Ik voelde mij SUPER! Had een fijne dag met de collega’s. Bedankt voor mij te overtuigen lieve collega’s.

  Reageren
 3. Hilde Minnaert

  Ik was er ook, zelfde verhaal qua betogingservaring maar ik was blij dat ik er was. Met 120 000, als dat geen statement was! En ja, het was luidruchtig maar NIET gewelddadig zoals de media willen laten uitschijnen. Ik heb er mensen van alle pluimage gezien: jong, oud(er), met en zonder kinderen, mannen, vrouwen, allemaal met hetzelfde doel: stop met de gewone burger volledig te pluimen en ga eens op zoek waar het geld wél in overvloed zit. Maar ja, dan dreigen die om de werkgelegenheid hier weg te halen, ….. waar moet dit heen?

  Reageren
 4. Robin Hood

  Hallo, ik ben dezelfde mening toebedeeld, maar vóór de verkiezingen heb ik aan zoveel mogelijk mensen haarfijn uitgelegd waarom ze beter niet stemmen voor mooie verhaaltjes en populisme… jammergenoeg had er niemand oren naar want vlaanderen moest maar eens zelf kunnen beslissen wat er gebeurde… Wel… vandaag hebben ze beslist, en ik hoef niet op straat te komen want ik weet al maanden wat er ging gebeuren. De vlaming heeft het zichzelf aangedaan. Jammer voor de andere 60 % die misschien wel nog een greintje verstand heeft maar goed… het zij nu zo, binnen een paar jaar hebben we weer democratische verkiezingen. Hopelijk heeft de vlaming tot dan zijn les geleerd en is de grondwet niet gewijzigd 🙂

  Reageren
 5. Pingback: Nationale betoging #29sept | Perfect Day for a Picnic

Geef een reactie