Klein geluk #11 ofte hoe Bart Peeters de soundtrack van 2019 werd …

IMG_20190828_223512461

In december 2018 keken we samen naar Dag Sinterklaas. Dat het de laatste keer zou zijn dat ik met twee goedgelovige kinderen naar Dag Sinterklaas zou kijken, wist ik toen nog niet. Wie verwacht tenslotte dat een zesjarige tijdens de warmste dag ooit in ons land naar buiten zal zitten staren en plots vragen: ‘mamaaaaa, die cadeautjes die Sinterklaas brengt, koop jij die?’ Zomaar. Ik was totaal onvoorbereid, ha ja, want ze is zes, en het was 40° buiten. Bon, deze schaamteloze mamastoef even volledig terzijde.

In de periode dat we dus naar Dag Sinterklaas keken, speelde op een dag Heist-aan-Zee op de radio, en ik zei: ‘Martha, luister, dat is Bart van Dag Sinterklaas’. Ze wilde het opnieuw horen, en opnieuw, en toen wilde ze ook de andere liedjes van Bart Peeters horen, en sindsdien is dhr. Peeters by far de meest grijsgedraaide artiest op mijn Spotify, als in: in dat ene jaar heb ik meer naar Bart geluisterd, dan in het hele afgelopen decennium naar Eels, Damien Rice, Het zesde metaal en zelfs Tom Waits. Ach, er zijn ergere dingen in het leven. K3 bijvoorbeeld, of Niels Destadsbader. 

Martha kent al zijn liedjes en zingt ze woord voor woord mee. We discussieerden of de decadentie nu met natte lippen op de vloer dan wel op de loer lag, en ze vroeg wat decadentie dan wel was. Ik wees naar haar vrijwel onaangeroerde bord, en zei: dát is decadent, op restaurant gaan en maar twee happen eten. We zongen mee met ‘ik stuur je mijn hart in een bol.com-doos’, ‘ik trakteer alle clochards op bier en op drugs’ en ‘waarom de waanzin het verstand versloeg’. Ik heb voorlopig gelukkig nog niet moeten uitleggen wat ‘marina’s die al van diepgang spreken als je hen zonder boe of ba langs achter pakt’ betekent, maar ik hou mijn hart al vast.

Deze zomer wilde ik haar verrassen met een concert van the man himself, en toen ik haar vertelde dat we naar Bart Peeters zouden gaan, zei ze: ‘mama, dat is het beste cadeau dat ik ooit gekregen heb!’ Dus wij op een mooie zomeravond naar het mooiste openluchttheater van ’t land, een meer idyllische locatie voor je eerste grotemensenconcert bestaat er niet, denk ik. We waren een uur te vroeg, zodat we een plekje hadden met goed zicht op het podium en het eerste uur dat we er waren, vroeg Martha minstens om de 20 seconden hoe lang we nog moesten wachten. Zenuwachtig wipte ze heen en weer op mijn schoot. Tot plots de meester op het podium verscheen, en Martha met grote bewonderende ogen naar hem keek, en meezong met de liedjes die ze al honderden keren heeft gehoord.

Kijk, ik dans niet gemakkelijk op andere plekken dan mijn eigen living en bij andere mensen dan mijn eigen kinderen, maar stilzitten wanneer díe man op een podium staat, is zelfs voor mij geen optie. Wat een show, wat een avond. En zo romantisch ook, met mijn meisje van zes in dat prachtig verlichte Rivierenhof. Een avond om nooit te vergeten. En ik denk niet dat ik er de volgende zomers mee weg kom om níet te gaan.

7 gedachten over “Klein geluk #11 ofte hoe Bart Peeters de soundtrack van 2019 werd …

 1. Mrs. Brubeck

  Wij zijn ook geregeld in het Rivierenhof te vinden, prachtig gewoon.
  Voor één keertje ben ik het wel niet met je eens… ik vind aan Bart Peeters niks aan, aan Niels ook niet for that matter, maar je statement om te zeggen dat dat “veel ergere” dingen zijn, is niet helemaal correct. “Goesting is koop”, ieder vindt mooi wat in zijn “meug” ligt. K3 is niet erg (en neen, ik ben geen fan), maar gewoon een andere smaak.
  Wel ongelooflijk mooi hoe je met je kind genoten hebt! 😉

  Reageren
 2. bentenge

  Zingt hij dat van die Marina’s? Het Rivierenhof stond afgelopen zomer op het programma maarw erd dan toch afgezegd wegens aangepaste vakantieplanning. Best wel cool zo op je 6 al naar het grotemensengedoe mogen. Een nichtje van mij zingt alles mee van Niels. En kwam die nu net niet naar de hopduvelfeesten in Asse een tijd terug? Ze (ze was toen 8) heeft meer dan de helft van het optreden op mijn schouders gezeten om niets te missen.

  Reageren
 3. Eilish

  Ik ben met de dochters op 26/11 naar het eerste concert in de Lotto Arena geweest, op de 20ste verjaardag van de jongste.
  Zo genoten!
  We hebben allemaal als kind wel met liedjes meegezongen waarvan we de inhoud niet snapten, meer dan daar achteraf eens goed mee lachen doen we daar niet mee zeker?

  Reageren

Geef een reactie