Schoonmoederdag

Het is 15 augustus vandaag, moederdag in Antwerpen, en ik wil vandaag uitroepen tot Schoonmoederdag. Ik heb een schoonmoeder die altijd bereid is om te helpen. Ze is één van de liefste mensen die ik ken. Ik weet niet hoe andere jonge ouders het doen, hun jobs combineren met twee kleine kinderen. Bij ons is het simpel. Er is een tweede gezin dat het onze ondersteunt. We krijgen ongelooflijk veel hulp van Bomma en Baba en Nana (Tante Nahid). Babysit, geen zin om te koken, geen tijd om te strijken? Eén adres: de bomma. Voor haar kinderen en kleinkinderen, en bij uitbreiding voor mij, is niets haar te veel. Dankzij haar heb ik nog nooit een externe babysit moeten laten komen voor Martha en Thomas. Wanneer ik mijn kinderen naar bomma breng, krijg ik ze gezond gevoed en gelukkig, vaak zelfs proper gewassen terug. Ik weet niet wat ik de afgelopen jaren had gedaan zonder haar onvoorwaardelijke en niet aflatende hulp. Ze staat altijd klaar om te helpen. Ze zorgt meerdere keren per week voor één van de kindjes of voor allebei. Ze gaat Martha van school halen en brengt eten mee voor het hele gezin. Ze doet dingen voor de kinderen die ik niet kan opbrengen. Ze maakt apart eten voor hen, bijvoorbeeld rodebietpatatjes, die ze opsmullen alsof het snoep is. Ze verzint tientallen verhaaltjes voor Martha, over Pip en Pop of Muisje Meisje. Ik weet niet waar ze het blijft halen. Martha neemt ook al eens het accent van de bomma over. Nu we net een week samen op verlof zijn geweest, eindigen plots al haar verkleinwoorden op ‘ke’. Ik lig plat wanneer ik haar op zijn Waaslands hoor zeggen: ‘hoe is da nu meuglijk?’

De kindjes zijn dol op hun bomma, al heeft Thomas toch ook een serieuze boon voor zijn grootvader, baba. Ze zijn er thuis, ze zijn er baas in huis. Martha is al oud genoeg om te beseffen dat ze er de baas is, en durft wel eens te zeggen: ‘van bomma krijg ik toch alles’. Het is waar, en ik kan er mee leven. Het geeft mij een erg comfortabel gevoel om te weten dat mijn kindjes een tweede thuis hebben waar ze met evenveel liefde (en met tonnen meer aandacht) omringd worden als bij hun mama en papa. Daarom wil ik vandaag zeggen wat ik anders veel te weinig zeg: bedankt, bomma Julie, we weten niet wat we zonder jou zouden doen.

9 gedachten over “Schoonmoederdag

  1. Julie Van Berlo

   Lieve Sofie,
   Hartelijk bedankt voor je heel mooie complimentjes aan mij, je maakte mij vandaag extra gelukkig ermee! Ben ook blij met de mooie foto’s. Het maakt me gelukkig om er voor jullie te zijn wanneer het nodig is en dat zal altijd zo blijven.
   Veel liefs van Bomma.

   Reageren
 1. Pingback: Tijd en geluk in 2016 | Perfect Day for a Picnic

Geef een reactie