Met feministes als Gwendolyn Rutten, hebben we geen vijanden nodig

Gwendolyn Rutten was op de radio vrijdagochtend, over het moederschapsverlof. Ik vroeg de kinderen om even te zwijgen, wat ze weigerden, en zette de radio wat harder.

Haar stelling: gezinnen worden in een rollenpatroon geduwd, omdat vrouwen vijftien weken thuis zijn met hun kind en mannen na tien dagen weer gaan werken. Daar moeten we iets aan doen, tot zover kan ik volgen. Maar haar oplossing? Ze stelt voor om die vijftien weken te verdelen tussen beide partners, omdat vrouwen na acht weken wel hersteld zijn van hun bevalling.

Nee, acht weken is niet voor elke vrouw genoeg om te herstellen van een bevalling. Om fysiek en mentaal te verwerken dat je lichaam een baby gemaakt en uitgestoten heeft. Om te wennen aan de komst van dat nieuwe mensje dat alles, maar werkelijk alles verandert. Voor een medische ingreep van welke aard ook krijg je rust voorgeschreven. Weet je hoe je herstelt van pakweg een keizersnede? Met maandenlang niet langer dan twee uur aan een stuk kunnen slapen. Acht weken na mijn tweede keizersnede kon ik net mijn peuter weer optillen. Ik was er alleen soms te uitgeput voor. Het zou nog maanden duren vooraleer ik het gevoel had dat het risico op een postnatale depressie was afgewend.

Nee, aan borstvoeding moet je al helemaal niet beginnen als je nog minder dan vijftien weken thuis kan zijn. Volgens Rutten moeten vrouwen zelf kunnen kiezen of ze borstvoeding willen geven. Er zijn net heel wat vrouwen die maar wat graag borstvoeding zouden geven, maar het niet volhouden. Omdat ze geen goede begeleiding en informatie krijgen én omdat ze al zo snel weer moeten afbouwen. Ik weet uit eigen ervaring dat drie maanden niet lang genoeg is om een goede basis te hebben om borstvoeding vol te houden. Als je mensen echt de keuze wil geven, zorg dan voor een kader dat elke keuze mogelijk maakt.

Nee, vaders gaan niet plots massaal beslissen om meer te zorgen wanneer je hen de vrije keuze geeft. Het bestaande ouderschapsverlof wordt nog steeds overwegend door vrouwen opgenomen. Mannen worden onder druk gezet om niet eens hun schamel vaderschapsverlof van tien dagen te gebruiken. Bazen zullen hen zien komen wanneer ze in bevallingsverlof willen gaan. Overigens, wie zegt dat vrouwen dan niet gewoon óók onder druk zullen worden gezet om minder dan drie maanden thuis te blijven. Leuk hoor, zelfs voor dat basisrecht moeten vechten.

Ja, we moeten dringend iets aan die traditionele rollenpatronen doen. Laat vaders zorgen, zonder dat ze ervoor aangekeken worden. Maar laat dat alstublieft niet ten koste gaan van het korte moederschapsverlof. Breid het vaderschapsverlof uit. Verplicht het zodat werkgevers jonge vaders niet meer onder druk zetten. En Gwendolyn, als je jezelf dan toch zo graag feministe noemt, doe dan eerst eens iets aan die ondermaatse kinderopvang voor je voorstellen lanceert die iedereen weer sneller aan het werk moeten krijgen.

 

Veel mensen zijn gisteren al in hun kwaaie pen gekropen over dit thema. Ik vroeg me af of ik nog wel iets toe te voegen had, maar: hoe meer lawaai, hoe beter. Als je meer opinies wil lezen hierover:

Rutten vs moederschapsrust

Mogen we even, Gwendolyn?

http://www.demorgen.be/opinie/even-snel-een-band-opbouwen-met-de-baby-zo-werkt-het-niet-mevrouw-rutten-b1b71a27/

http://www.demorgen.be/opinie/gwendolyn-rutten-blijf-van-die-vijftien-weken-moederschapsverlof-af-b19fe166/lDVR7/

http://www.femma.be/nl/blog/artikel/waarom-verplicht-vaderschapsverlof-een-goed-idee-is

Beste mevrouw Rutten

6 gedachten over “Met feministes als Gwendolyn Rutten, hebben we geen vijanden nodig

 1. Sofie

  Exactly my thoughts! Goed neergepend. En dan ’s avonds durven beweren dat ze helemaal niets wil afpakken van mensen.. En dat het allemaal rond vrije keuze draait. Dat ze eerst eens beginnen met die 10 dagen vaderschapsverlof verplicht te maken, zou voor heel wat mannen ook al een verschil maken!

  Reageren
 2. Matroosbeek

  Schitterend Sofie! De nagel op de kop.
  Wat ik mij afvroeg: waarom weet mevrouw Rutten zo weinig van het moederschap af? Ze is overduidelijk geen ervaringsdeskundige. Tot daar, niet erg, maar dan had ze zich beter moeten informeren voor ze zo’n kort door de bocht genomen voorstel deed. Ze vergat ook dat het de vrouw is die zwanger is en baart… dit lichamelijk aspect kan niet gedeeld worden met de vader. Bij vele vrouwen is het absoluut geen bevallen, opstaan en doorgaan. Ik had maanden nodig om te herstellen van een ernstige zwangerschapsvergiftiging én de afschuwelijke bevalling. Bovendien was mijn kind een prematuurtje dat extra en langere zorg nodig had.
  Gwendolyn R. weet niet waar ze het over heeft en gaat voor eigen roem. Bah!

  Reageren
 3. Kathleen

  Zoals mijn Deense vriendin: moeders een vol jaar, en vaders een half jaar!
  Dat lost meteen een hoop creche-problemen op.
  Die mevrouw Rutten weet echt langs geen kanten waarover ze praat.

  Reageren

Geef een reactie