Huishoudtips van een huishoudhater

 1. Niemand ligt wakker van jouw huishouden, behalve jijzelf. En je moeder misschien. Maar op een dag gaat je moeder dood, en dat blijkt het totaal onbelangrijk te zijn geweest hoe goed zij haar huishouden onder controle had. 
 2. Het is totaal onbelangrijk hoe goed je je huishouden onder controle hebt. Het zegt niets fundamenteels over jou als persoon. 
 3. Als het vandaag niet goed lukt, is dat niet erg, want je krijgt morgen een herkansing. Overmorgen ook. En de dag erna. Herkansingen for all eternity. Tot je doodgaat. En dan hoeft het ook niet meer. 
 4. Strijken is zo jaren 90. Er is nog nooit iemand een beter mens geworden van een gladgestreken broek. 
 5. Rommel in huis betekent dat er geleefd wordt. De enige manier om een perfect huishouden te hebben, is stil in een hoekje gaan zitten, zo zacht mogelijk in en uit te ademen en amper te bewegen. Doe dat niet. 
 6. Nette stapels in een kast zijn overroepen. Er is een reden dat kasten deuren hebben. Zo kunnen ze er netjes uitzien zonder netjes te zijn. 
 7. Alles een vaste plek in huis geven is zonder twijfel het handigste. Maar als je dat niet kan, ben je geen mislukkeling. Hou op met jezelf te vervloeken omdat dingen geen vaste plek hebben. Die dingen worden daar niet ongelukkig van.
 8. Niemand is ooit gelukkig geworden van een net huis en een perfect huishouden. Tevreden wel. Maar niet gelukkig. 
 9. Je bent geen slecht mens als je vaatwas half uit- en weer inlaadt omdat het je niet lukt om de job tot een goed einde te brengen. Je bent geen slecht mens als je de was in de wasmachine vergeet en twee dagen later de wasmachine opnieuw moet opzetten. Je bent geen slecht mens als je de droogkast gebruikt omdat je geen zin/tijd/moed hebt om alles netjes op te hangen. Je bent geen slecht mens als je eens iets van plastic of papier in de restafvalzak gooit. 
 10. Je bent geen slecht mens als je dingen uitstelt tot morgen omdat het vandaag niet meer gaat. De ene dag geef je een cadeautje aan je toekomstige zelf. De andere dag zal je toekomstige zelf iets voor jou moeten doen. Het is een wisselwerking. 
 11. Het was nooit de bedoeling dat we 40 uur per week betaald zouden werken en daar bovenop nog eens 35 uur per week onbetaald. Je CEO denkt dat hij/zij rechtmatig meer verdient omdat hij/zij zo hard werkt, maar jij werkt minstens even hard. Alleen is bijna de helft van je uren onbetaald en telt het niet als ‘werk’. Maar we zijn het er toch hopelijk over eens dat afwassen, wassen, opruimen, poetsen enz. geen hobby’s zijn.
 12. Je mag rusten voor alles klaar is. Het is overigens nooit klaar, dus je kan niet anders. 
 13. Vervang ‘ik zal wel slapen als ik dood ben’ door ‘ik zal wel opruimen als ik dood ben’. Lifesaver. 

5 gedachten over “Huishoudtips van een huishoudhater

 1. davidbrys

  Geweldig!!! Je mag er trouwens zéker van zijn dat je CEO wel poetshulp en een vaatwasser heeft en/of de strijk door een firma laat doen. Die heeft dus makkelijker praten. En nu we er toch over bezig zijn, ik kan je nog een puntje van de hand doen: “14. Door zélf wat minder aandacht te spenderen aan het huishouden is de kans groter dat je een volgende generatie creëert die daar juist weer méér aandacht aan gaat spenderen. In dat opzicht bereik je toch weer wat je moeder wou, maar met toekomstige inwerkingtreding.”

  Reageren
 2. Loessoep

  Check! (En ook digitaal hoef je geen ingenieus en geordend mappensysteem aan te leggen of ieder mailtje juist te categoriseren (al zou ik heel graag willen dat ik het kon))

  Reageren

Geef een reactie